Sałatka z makaronu i warzyw to hit w moim domu. Lekka, pyszna i gotowa w 10 minut
Sałatki z makaronu cieszą się dużą popularnością. Można je przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu trafią w różne gusta. Gorąco polecam lekką sałatkę z makaronu i soczystych warzyw, której smak podbijam sosem jogurtowym oraz zieleniną. Jej smak lubi cała moja rodzina.
Sałatka z makaronu i warzyw to zdrowa przekąska i pełnowartościowy, lekki posiłek
Połączenie ugotowanego al dente makaronu i świeżych warzyw zachwyca smakiem oraz zapewnia długie uczucie sytości. Danie świetnie sprawdza się nie tylko jako przekąska pomiędzy posiłkami, ale także stanowi bazę pełnowartościowego, lekkiego obiadu lub kolacji. Wystarczy dodać do sałatki z poniższego przepisu tuńczyka z puszki, wędzoną rybę, pieczonego kurczaka, ulubioną wędlinę, pokrojony w kostkę żółty ser lub ugotowane na twardo jajka i można cieszyć się wyjątkowym smakiem lekkiego, dobrze zbilansowanego posiłku głównego.
Jak zrobić sałatkę z makaronu i warzyw?
Przygotowanie sałatki z makaronu i warzyw zajmuje zaledwie krótką chwilę. Często przyrządzam to danie z resztki makaronu, który gotowałem dzień wcześniej np. do zupy. Wówczas zrobienie smacznej sałatki wymaga jedynie pokrojenia warzyw i zrobienia sosu. Porada: jeżeli chcesz podnieść wartości odżywcze sałatki z makaronu, to proponuję ugotować makaron pełnoziarnisty, który zapewnia dłuższe uczucie sytości, bo zawiera więcej błonnika pokarmowego.
Do sałatek używam makaronu z pszenicy durum, który po ugotowaniu zachowuje swój kształt oraz nie rozpada się w czasie mieszania sałatki. Ugotowany al dente makaron z pszenicy durum ma również nieco inną konsystencję niż zwykły makaron pszenny. Uwzględniony w przepisie makaron świderki możesz zastąpić np. kokardkami, rurkami lub muszelkami.
Sos do tej ekspresowej sałatki przygotowuję na bazie gęstego jogurtu. Jego smak wzbogacam przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami, których smak doskonale komponuje się z innymi składnikami dania.
Przepis: Sałatka z makaronu i warzyw
Ta szybka sałatka smakuje genialnie i jest lekka. Idealna na kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 324 w każdej porcji
Składniki
- 200 g ugotowanego makaronu świderki
- 1/2 średniej papryki żółtej
- 1/2 średniej papryki zielonej
- 1/2 średniej papryki czerwonej
- 1 średni pomidor
- 1/3 główki małej sałaty lodowej
- 1 mały pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Na sos:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do dekoracji:
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywPapryki, pomidora i sałatę umyj oraz osusz. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie paseczki. Pomidory pokrój w kostkę lub półplasterki (możesz usunąć wodniste gniazda nasienne). Sałatę lodową porwij lub pokrój na mniejsze kawałki. Szczypiorek oraz natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Przygotowanie sosuCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W małej miseczce wymieszaj jogurt z oliwą z oliwek, czosnkiem, połową posiekanego szczypiorku i ziołami prowansalskimi. Wstaw sos na 10 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
- Łączenie składnikówUgotowany makaron oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj pokrojone warzywa oraz sos i dokładnie wymieszaj.
Sałatkę z makaronu i warzyw podaję od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypuję wierzch sałatki z makaronu pozostałym szczypiorkiem i natką pietruszki.